29. september er FN`s internasjonale dag mot matsvinn. Det er ikke mer enn to år siden denne dagen ble opprettet for å sette søkelyset mot all produsert mat som går tapt. For å minske matsvinnet har FNs bærekraftsmål nummer tolv, et helt konkret delmål om å halvere matsvinnet per innbygger på verdensbasis innen 2030. For deg som forbruker er det flere små grep du kan ta i din hverdag for å bidra til dette.
Ett steg i riktig retning kan være å få oversikt på hva du har. For å få oversikt kan gjennomsiktige plastbokser hjelpe deg godt på veien. Disse Compact Clear boksene fra SMARTSTORE er designet spesielt for matoppbevaring. De er transparente og enkle å rengjøre. Samle pålegget i en boks i kjøleskapet (dette gjør det oversiktlig og samtidig mye lettere når du skal dekke frokostbordet og slipper å ha kjøleskapsdøren på gløtt over lang tid.)
Når du rydder i skapene dine; se, lukt og smak før du bestemmer deg for om matvaren må kastes eller ikke. Det kan være lurt å sortere etter kategori. Krydder for seg, bakevarer for seg og hermetikk for seg.
I Kjøleskapet, Kjøkkenskapet og på benken
Har du dype kjøkkenskap kan disse boksene være ekstremt praktiske for å skape orden. Da trekker du bare ut boksen for å få oversikt. Så slipper du å glemme gamle tørrvarer og hermetikk som står bakerst i kjøkkenskapet. du kan stable de stødig oppå hverandre. Boksene kan kjøpes enten med eller uten lokk. De kan stables stødig oppå hverandre, og egner seg dermed også godt til å utnytte plassen i høyden.
Designet på disse oppbevaringsboksene er så rent og enkelt så vi synes disse passer like godt på kjøkkenbenken, som i kjøkkenskapet. Bruk de til å samle krydder eller oljer på ett sted. Da får du et mer ryddig uttrykk på kjøkkenbenken.
Konkrete tips for å redusere matsvinnet:
- Ikke kjøp og lag mer mat enn du trenger.
- Lag en solid matplan for uken. En oppslagstavle eller en bokstavtavle kan være nyttig til ukesmenyen.
- Spar på restematen etter middag og lag nye retter. (Ta matpakken til nye høyder med gårsdagens rester!)
- Ha en fast reste-middagsdag i uken.
- Begynner frukten og bli litt på hell, skjær den opp i mindre biter og frys det ned. Da har du din egen fiks ferdige smoothie blanding som er klar for blenderen når du vil lage deg en smoothiebowl eller smoothie.
- Lag krutonger av gamle brødrester. (Bare kutt opp brødet i biter og stek i ovnen gjerne med litt krydder, til de blir sprø. Det er deilig med krutonger i salaten eller som sprøtt dryss over suppen)
- Frys ned kafferester til å lage deg deilig iskaffe.
- Våg og være kreativ på kjøkkenet, mangler du en ingrediens, forsøk å bytt ut med noe du har i kjøleskapet fra før.
- Matvarene dine vet ikke hvilken dato det er, se, lukt og smak før du kaster.
Kommenter gjerne under hva dine beste tips er for å redusere matsvinnet.
Les mer om bærekraft i JYSK her.
Kilder:
https://www.fn.no/om-fn/fn-dager/kalender/den-internasjonale-dagen-mot-matsvinn
https://www.fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal/utrydde-sult