Det er flere ulike forklaringer på hvorfor vi gjesper. Du har kanskje allerede lagt merke til at gjesping ofte smitter og at når du leser eller snakker om gjesping, får en trang til å gjespe selv. Dette er helt naturlig.
Vil du lære mer om hvorfor vi gjesper? Klarer du å motstå fristelsen til å gjespe mens du leser dette blogginnlegget? Vi har samlet noen forklaringer på hvorfor man gjesper.
Hvilke teorier forklarer gjesping?
Mangel på oksygen i kroppen er en vanlig forklaring på hvorfor du gjesper. Tanken bak er at når du gjesper så absorberer kroppen din mer oksygen. Enkelte stiller spørsmål ved denne teorien fordi fostre også gjesper, selv om de ikke inhalerer oksygen gjennom lungene sine. Derfor gjesper du sannsynligvis ikke fordi du mangler oksygen.
En annen forklaring er at du gjesper for å strekke kjeven og musklene i ansiktet. Akkurat som uttøying om morgenen kickstarter kroppen, kan et gjesp aktivere ansiktsmusklene.
Gjesper du selv om du ikke er trøtt?
Du gjesper ikke kun fordi du er trøtt. Om hjernen din ikke blir stimulert, kan du begynne å kjede deg og temperaturen i kroppen øker. Dette fører til en trang for å gjespe, fordi gjesping senker temperaturen i hjernen din.
Er det en sammenheng mellom migrene og å gjespe?
Om du lider av migrene har du sannsynligvis en større tendens til å gjespe fordi blod samles i hjernen under migreneangrep. Ved å gjespe sørger kroppen din for at hjernen din holder seg nedkjølt.
Hvorfor nedkjøles hjernen når vi gjesper?
En av de nyeste teoriene er at du gjesper for å kjøle ned hjernen. Når du gjesper økes hjerterytmen og blodomstrømningen, dette holder hjernen din kald. Denne teorien støttes av en studie som fastslår at mennesker gjesper mindre om vinteren enn om sommeren. I takt med at temperaturen stiger, vil du automatisk gjespe mindre.
Hvorfor er gjesping smittsomt?
Et smil smitter, det gjør også et gjesp. Du har sikkert tatt deg selv i å begynne å gjespe etter å ha sett andre gjespe. Det er ulike teorier om hvorfor gjesping smitter. En av forklaringene er at det skyldes instinktene våre, som skal sørge for at ”flokken” har samme døgnrytme. En annen forklaring er at du viser empati ved å gjespe sammen med andre.
Hvem du er med påvirker hvor smittsomt gjesping er. Om du er med familie, venner eller kolleger er det mer sannsynlig at du gjesper enn om du er med fremmede. Videre er barn under seks år mindre utsatt for smittsom gjesping. Dette skyldes barns manglende evne til å føle empati, som de først lærer senere i livet.
Gjespet du?
Del gjerne i kommentarfeltet om du klarte å motstå fristelsen til å gjespe mens du leste dette innlegget.