A- og B-mennesker er rake motsetninger. Uavhengig av om du er et A-menneske eller et B-menneske, styres døgnrytmen din av når du foretrekker å legge deg på kvelden, og når du foretrekker å stå opp om morgenen:
- A-mennesker foretrekker å stå opp tidlig og gå tidlig til sengs
- B-mennesker foretrekker å stå opp sent og går sent til sengs
På den andre siden har et B-menneske en annen døgnsyklus, da de har en naturlig trang til å være oppe sent. Det betyr at flertallet av B-mennesker må sove lenge på morgenen for å få nok søvn, noe som ikke alltid er mulig for eksempel på grunn av arbeidstid. Som et resultat kan B-mennesker ofte lide av kronisk søvnmangel, da de ikke får så mye søvn som kroppen faktisk trenger.
Vi har alle et naturlig behov for søvn, og det er viktig å huske at god nattesøvn er viktig for helsen din. Les videre og få gode søvntips for A- og B-mennesker.
Hva styrer døgnrytmen din?
Om man er et A- eller B-menneske er påvirket av mange forskjellige faktorer, men noen studier indikerer at det til en viss grad er genetisk bestemt. Det faktum at det er genetisk, betyr også at døgnrytmen kan påvirkes biologisk, slik at det er mulig å endre døgnrytmen fra en dag til den neste. På samme måte som at du forandrer deg over tid, kan også døgnrytmen forandre seg over tid.
Gode tips for A- og B-mennesker
Det er mange meninger om og fordommer mot temaet A- og B-mennesker. B-mennesker kan imidlertid føle deg spesielt under angrep, da mange definerer dem som late og hevder at de sover bort livet sitt. Omvendt anses A-mennesker for å være aktive personer som får noe ut av dagen. Men det å være B-menneske trenger ikke nødvendigvis å være en dårlig ting – nøyaktig hvilken døgnrytme som er best varierer nemlig fra person til person. Nedenfor kan du lese noen gode tips for både A- og B-mennesker – kanskje noen er relevant for deg?
Tips for B-mennesker:
- Prioriter riktig om morgenen – da får du det aller beste ut av dagen og får tid til å lade opp batteriene.
- Ta for deg viktige og/eller kompliserte oppgaver på ettermiddagen eller kvelden, da det er på dette tidspunktet B-mennesker er mest produktive.
- Unngå å drikke kaffe på ettermiddagen, da dette kan gjøre det enda vanskeligere for deg å roe ned om kvelden.
- Planlegg trening og fysisk aktivitet til ettermiddagen eller kvelden, men senest et par timer før du går og legger deg.
- Slå av datamaskinen minst en time før du legger deg for å unngå det sterke lyset på skjermen like før sengetid.
- Mange B-mennesker tar seg ofte en kort høneblund når de kommer hjem etter arbeid, spesielt hvis de har store planer for kvelden. Dette skyldes nok at flesteparten av B-menneskene ikke har hatt nok timer søvn natten før. En ettermiddagslur bør ikke være lenger en 20-30 minutter, da en lengre høneblund kan gjøre det vanskelig å sovne om natten. Les hvordan du kan ta en effektiv høneblund i dette blogginnlegget.
Tips for A-mennesker:
- Du kan prøve å utsette leggetiden litt, slik at du går til sengs litt senere, slik at du gradvis utvider døgnrytmen din. Det kan for eksempel være lurt å sørge for at du får litt ekstra lys inn i leiligheten om kvelden.
- Det er slik at A-mennesker ofte mer organiserte enn B-mennesker, noe som også kan ha en effekt på døgnrytmen. A-mennesker bør prøve å tenke på at det ikke alltid er like sunt å være organisert og ha kontroll på alt, hele tiden. Det kan faktisk ha en negativ og stressende effekt på døgnrytmen din.
Det er ikke "riktig" eller "galt" når det gjelder døgnrytmen din.
Uavhengig av om du er et A- eller B-menneske har døgnrytmen din en effekt på hverdagen din. Det er viktig å huske på at man ikke kan definere noen slags døgnrytme som normal eller unormal, våre søvnmønstre er forskjellige. Du må lytte til kroppen din og din indre biologiske klokke, fordi det er kroppen din som bestemmer hvor mye søvn du trenger for å kunne fungere optimalt.
Kilder:
http://paleoleap.com/early-bird-night-owl-chronotype-affects-health/
http://www.sleepdex.org/chronotypes.htm