Du kjenner kanskje følelsen av en sliten kropp etter en lang dag. Ryggen plager deg og føttene gjør vondt. Musklene dine skriker etter en god natts søvn. Som ved et trylleslag våkner du opp opplagt neste morgen og er klar til å møte dagen.
Hva skjer med kroppen i løpet av natten? Hvilke fysiologiske funksjoner og prosesser har skjedd mens du sov? Vi har svarene.
Pusting, blodtrykk og puls
Dine vanlige fysiologiske prosesser begynner å roe ned før du skal legge deg. Du tar færre åndedrag per minutt og pulsen synker. Den normale pulsen for en hvilende, voksen person er 60-100 slag i minuttet, men når du sover reduseres dette tallet til 40-50 slag per minutt. Blogtrykket ditt synker også.
Pusting, blodtrykk og puls blir påvirket av de ulike søvnfasene kroppen går gjennom på ulike måter.
Hormonene reparerer kroppen
Mens du sover så blir mindre adrenalin pumpet gjennom blodårene dine. Samtidig øker nivåene dine av veksthormoner, som hjelper vevsvekst og reparasjon. Eksperter antar at opptil 75% av veksthormonene i kroppen slippes ut mens du sover, slik at kroppen og musklene dine kan gjenoppbygges.
Hormonene som hjelper deg å styre appetitten din øker også, så søvn er kanskje verdens mest behagelige diett. Nivåene av Antidiuretisk hormon (ADH) øker også. Dette fører til at nyrene dine slipper ut mindre vann. Dette er grunnen til at du ikke må stå opp flere ganger i løpet av natten for å gå på do.
Lammelse og ufrivillige søvnrykk
Når du sover øker tilførselen av blod til musklene dine. Hele 40% av blodstrømmen som vanligvis går til hjernen blir omdirigert til musklene dine for å helbrede og restaurere kroppen.
I REM-søvn kan du bokstavelig ikke røre en muskel. Kun musklene som kontrollerer øyene og pustingen din beveger seg. Dette hindrer deg fra å leve ut drømmene dine (som er veldig praktisk om du hjelper James Bond å redde verden). Denne lammelsen kan vare opp til 20 minutter.
Før du sovner kan du oppleve søvnrykk. Disse bevegelsene er ufrivillige og det er ukjent hvorfor de oppstår.
Kort fortalt: kroppen din hviler mens du sover, men det skjer fremdeles mye viktig arbeid. Om du har problemer med å sovne eller holde deg våken i en lengre periode er det viktig at du tar kontakt med medisinsk helsepersonell for å finne løsning. De vil hjelpe deg å stille en diagnose og velge behandling.
Kilder
http://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/science/what
https://www.sleepfoundation.org/sleep-news/25-random-facts-about-sleep