Din handlekurv

Kurven din er tom

Din handlekurv

Kurven din er tom

Spar opptil 60% på utvalgte varekategorier!Se mer her
Finn din hagestil og motta inspirasjon på e-post. Les mer

Vi gir deg oppskriften på luftige og supergode fastelavnsboller

Supergode fastelavnsboller

Dato:

Kategori: Tips og triks

Tags: Oppskrift, Kjøkken

Søndag 27. februar er det fastelavn. Det betyr tid for å kose seg med bolle og krem. Fastelavn er en skikk som har røtter langt tilbake i tid. Ordet «fastelavn» betyr «kvelden før fasten» og var fra gammelt av en del av en tre dagers fråtsefest hvor man skulle spise ekstra godt før fasten startet. Derav disse mettende luksus bollene med krem og syltetøy.

I moderne tid er det ikke så utbredt å faste lenger. Men vi har inntrykk av at boller med krem har kommet for å bli. Vi gir deg oppskriften på luftige og supergode fastelavnsboller.

Luftige fastelavnsboller med krem og syltetøy

 

Du trenger:

1 liter melk

250 g romtemperert smør i terninger

3 dl  sukker

1 pk fersk gjær/1 pose tørrgjær

2 ts kardemomme

1,6 kg mel

 

Pynt:

Kremfløte til krem

Syltetøy

Evt bær og melis

 

Fremgangsmåte:

Varm opp melken til den er lunken. Ha i sukker, kardemomme og gjær som røres godt inn. (Bruker du ferskgjær kan du smuldre gjæren i melken)

Ha i melkeblandingen, halvparten av melet og smøret i terninger i kjøkkenmaskinen. Røres jevnt sammen i kjøkkenmaskinen. Tilsett deretter resten av melet og la maskinen elte deigen i 15 minutter.

Vi vet at 15 minutter høres lenge ut, men det er dette som gjør bollene magisk luftige og gir deg et bra resultat. Så ikke ta noen snarveier her. Deigen skal være seig og bløt, men ikke klissete.

La deigen heve i 45-60 minutter. Når deigen har hevet kan du elte den sammen og trille ut bollene. Oppskriften gir ca 40 boller.

La bollene etterheves på stekebrett i 15 minutter og pensles med et sammenvispet egg før de stekes. Stek fastelavnsbollene på 225 grader i ca 8-10 minutter.

Fastelavnsboller på skjærebrett klare til servering

 

Tips: Dersom du skal bake til noen som ikke tåler melkeprotein kan du fint lage denne oppskriften med melkefritt smør og en annen væske som for eksempel havredrikk.  (Men bare husk å bytte ut kremfløten når du pynter bollene.)

Når bollene har avkjølt seg kan du skjære de over og pynte de med krem og syltetøy. Prøv gjerne med litt frisk oppskåret jordbær i stede for eller i tillegg til syltetøyet. Ellers kan det være godt å blande inn litt bringebær i kremen, så får du en enda mer fargerik festbolle. Topp gjerne bollene med et lite melisdryss.

Håper det smaker!

 

Skal du servere fastelavnsboller i helgen?